Köttkunskap

Lär dig mer om hur olika djur styckas och vilka köttdetaljer de ger – från klassiska till mer ovanliga styckningsalternativ, anpassade efter anatomi, tillagning och säsong.

🐄

🐖

🐑

🐄

Nötkött

Nötdjurens slaktkropp ger otaliga köttdetaljer och styckningsmöjligheter. Här presenterar vi de klassiska detaljerna men också några mer udda produkter.

Bogstek

Hörnstek

Picanha

Bringa

Ytterstek

Rullstek

Högrev

Innerfilé

Innerstek

Petite tender

Rostbiff

Entrécote

Flanksteak

Malekött

Ytterfilé

🐖

Griskött

Detaljstyckning av gris är ofta säsongsbetonad med större detaljer som skinka vintertid medan sommartid kännetecknas av sågade detaljer i portionsstorlek.

Ytterfilé

Kotletter

Innerfilé

Ribs från rygg

Innerstek

Rostbiff

Hörnstek

Ytterstek

Skinka till rökning

Festskinka

Festskinka benfri

Flintastek

Kassler

Ugnskött

Picnic-bog

Framlägg

Revbensspjäll

Sida benfri

Ribs från sida

Grisfötter

🐑

Lammkött

Eftersom lammets muskler är små styckar man inte ett lamm helt anatomiskt. Istället låter man mindre bitar sitta ihop i muskelgrupper med gemensamma koktider.

Fiol

Rostbiff

Sadel

Stek rörben/benfri

Lägg

Filéer

Kotletter/hel rygg

Ribs

Främre/bakre del av rygg

Rack (främre)

Kotletter (bakre)

Bog (hel)

Bog (utan lägg)

Bog (skivad)

Bog (benfri)

Skivning av framdel

Grytkött med ben

Hals skivad (puckar)

Framlägg

Oiva

Se våra senaste Oiva-rapporter (livsmedelstillsyn).

oivahymy.fi

©Oy Tajma Ab 2025